Uit een zeer oud kookboek
van de boerinnenbond.
Hiernaast een origineel recept
met de oude spelling.
Deze uitgave:
Reeks C,Nr 2
Honderzeventigste duizendtal :
uitgegeven vanaf 1943. (Met dank aan
L.M. voor deze laatse informatie)
LIMBURGSCHE VLAAI.
1kg. bloem
50gr. vet
100gr. bruine suiker
een snuifje kaneel
greepje zout
gist
2 eieren
melk
Er is 1kg.
bloem noodig
voor 3 groote vlaaien
met een doorsnede
van 35 cm.
OUDE SPELLING:
Laat de gist in lauw water weeken. Bereid een malsch deeg met de niet te warme melk: dit deeg mag niet aan de handen kleven.
Laat het in een warme plaats goed rijzen en verwerk het dan tot drie of vier bolletjes die ge weer laat rijzen.
Bij het rollen moogt ge niet vergeten de tafel met wat bloem te bestrooien en het deeg verschillende malen om te keeren: dit om het kleven aan handen en tafel te vermijden en een mooie en op alle plaatsen even dikke ronde vlaaien te bekomen.
Vervolgens legt ge de bereiding op een warme en met vet bestreken bakplaat. Laat ze nogmaals rijzen om ze daarna te bestrijken met een of andere lekkere, warme zoete spijs, bereid van rijst, appelen, pruimen of ander fruit.
Laat de vlaaien bakken in een oven, gereedgemaakt zooals voor het bakken van wit brood: 15 minuten kunnen volstaan.
Om de vlaai te versieren, b.v. bij feesten, snijdt ge fijne platgerolde reepjes deeg van 1 cm breedte en legt deze in verschillende vormen of figuren op de vlaaien.
OOST-VLAAMSCHE VLAAIEN.
ONS KOOKBOEK
Slingerend tussen traditie en moderniteit
Zo verschijnt in 1927, naast de inmiddels 60.000 maandelijkse exemplaren van het ledentijdschrift, ook een eerste boekversie getiteld Ons Kookboekje. ( Tot en met 1937 )
In 1950 is het diminutief (Ons kookboekje) weggevallen en prijkt voor het eerst op de voorpagina Ons Kookboek. Met de druk uit 1953 wordt de kaap van 235.000 verkochte exemplaren overschreden. Blijft de inhoud en het concept van Ons Kookboek tijdens het Interbellum quasi ongewijzigd, de jaren 1950 en vroege jaren 1960 vormen een overgangsperiode. Het aantal gerechten neemt verder toe: van 635 in 1939 naar ongeveer 700 in de edities 1957 en 1963. De verruimde keuze betekent evenwel niet dat het monotone karakter van de voeding op het platteland al helemaal is doorbroken. De Monographies sur le bien-être rural en Belgique meldt in 1951 dat ondanks alle verbeteringen er nog steeds weinig groenten worden gegeten en er weinig variatie in het menu is. Tal van huisvrouwen zijn zo druk bezig op de boerderij dat zij wel verplicht zijn “de préparer des mets demandant peu d’occupation: pain, lard et pommes de terre, menu qui devient rapidement monotone”. Maar eens de naoorlogse schaarste voorbij, manifesteert zich onder druk van de toenemende welvaart een (aanvankelijk) voorzichtige beweging naar een rijkere en verfijndere keuken, een evolutie die ook in andere West-Europese landen opvalt. Deze ontwikkeling komt ook aan de oppervlakte in Ons Kookboek en in het ledentijdschrift, zij het nog zeer aarzelend. Aanvankelijk is de Boerinnenbond niet meteen opgezet met de verdere toenadering tussen burgerkeuken en plattelandskeuken. Vooral niet omdat traditionele voedingsgewoonten dreigen te verdwijnen. In Bij de haard verschijnen tijdens de jaren 1950 artikels die het verbruik van klassieke producten als aardappelen en spek promoten. De editie 1950 van Ons Kookboek neemt drie extra stamppotten op. Maar tevergeefs, de modernisering van de plattelandskeuken is ingezet. Aloude recepten als gestoofde aardappelen met ajuin, aardappelen in bouillon en hutsepot met overschot van soepvlees verdwijnen uit het kookboek.
Namen bij de foto's van Lourdes 1951/1952/1953 Klik hier.
De MOTION3D-reeks over Hulst wordt voordurend bijgewerkt.
Een volgende show zal gaan over 1953...
Voor verdere informatie zie hierboven in pagina contact.