Even wegdromen  

 

   SPECIAL EFFECTS

Ruiters-AVERBODE-GERHAGEN TESSENDERLO

PHOTOGRAPHY  KATHY CARREMANS                                         Meer  foto's 

 

 

OUDE RECEPTEN

 

Wafels en pannenkoeken

 

Klik op de foto

 

EINDWERK FOTOGRAFIE 2015

GEKOZEN ONDERWERP MIST.

PHOTOGRAPHY  KATHY CARREMANS                              

  Meer foto's mist

Photography by

Kathy Carremans

Elke foto, ontwerp en show op deze site zijn eigendom van

Jeannine Verdickt

 en

Kathy Carremans.

Geen enkele weergave mag men copiëren of downloaden voor commerciële doeleinden zonder schriftelijke toestemming van de eigenaar.

Dit is geen commerciële website.

 

Voor inlichtingen zie pagina CONTACT. 

Each picture, design and show on this site is property of

Jeannine Verdickt

and

Kathy Carremans.

It's forbidden to copy or download any show or picture for commercial purposes without written permission of the owner.

Uit een zeer oud kookboek

van de boerinnenbond.

Hiernaast een origineel recept

met de oude spelling.

 

 

 

Deze uitgave:

Reeks C,Nr 2

 

Honderzeventigste duizendtal :

uitgegeven vanaf 1943. (Met dank aan 

L.M. voor deze laatse informatie)

LIMBURGSCHE VLAAI.

1kg. bloem

50gr. vet

100gr. bruine suiker

een snuifje kaneel

greepje zout

gist

2 eieren

melk

Er is 1kg.

bloem noodig

voor 3 groote vlaaien

met een doorsnede 

van 35 cm.


OUDE SPELLING:

Laat de gist in lauw water weeken. Bereid een malsch deeg met de niet te warme melk: dit deeg mag niet aan de handen kleven.

Laat het in een warme plaats goed rijzen en verwerk het dan tot drie of vier bolletjes die ge weer laat rijzen.

Bij het rollen moogt ge niet vergeten de tafel met wat bloem te bestrooien en het deeg verschillende malen om te keeren: dit om het kleven aan handen en tafel te vermijden en een mooie en op alle plaatsen even dikke ronde vlaaien te bekomen.

Vervolgens legt ge de bereiding op een warme en met vet bestreken bakplaat. Laat ze nogmaals rijzen om ze daarna te bestrijken met een of andere lekkere, warme zoete spijs, bereid van rijst, appelen, pruimen of ander fruit.

Laat de vlaaien bakken in een oven, gereedgemaakt zooals voor het bakken van wit brood: 15 minuten kunnen volstaan.

Om de vlaai te versieren, b.v. bij feesten, snijdt ge fijne platgerolde reepjes deeg van 1 cm breedte en legt deze in verschillende vormen of figuren op de vlaaien.

 


OOST-VLAAMSCHE VLAAIEN.

ONS KOOKBOEK

   Slingerend tussen traditie en moderniteit

 

Zo verschijnt in 1927, naast de inmiddels 60.000 maandelijkse exemplaren van het ledentijdschrift, ook een eerste boekversie getiteld Ons Kookboekje. ( Tot en met 1937 )

 

In 1950 is het diminutief (Ons kookboekje) weggevallen en prijkt voor het eerst op de voorpagina Ons Kookboek. Met de druk uit 1953 wordt de kaap van 235.000 verkochte exemplaren overschreden. Blijft de inhoud en het concept van Ons Kookboek tijdens het Interbellum quasi ongewijzigd, de jaren 1950 en vroege jaren 1960 vormen een overgangsperiode. Het aantal gerechten neemt verder toe: van 635 in 1939 naar ongeveer 700 in de edities 1957 en 1963. De verruimde keuze betekent evenwel niet dat het monotone karakter van de voeding op het platteland al helemaal is doorbroken. De Monographies sur le bien-être rural en Belgique meldt in 1951 dat ondanks alle verbeteringen er nog steeds weinig groenten worden gegeten en er weinig variatie in het menu is. Tal van huisvrouwen zijn zo druk bezig op de boerderij dat zij wel verplicht zijn “de préparer des mets demandant peu d’occupation: pain, lard et pommes de terre, menu qui devient rapidement monotone”. Maar eens de naoorlogse schaarste voorbij, manifesteert zich onder druk van de toenemende welvaart een (aanvankelijk) voorzichtige beweging naar een rijkere en verfijndere keuken, een evolutie die ook in andere West-Europese landen opvalt. Deze ontwikkeling komt ook aan de oppervlakte in Ons Kookboek en in het ledentijdschrift, zij het nog zeer aarzelend. Aanvankelijk is de Boerinnenbond niet meteen opgezet met de verdere toenadering tussen burgerkeuken en plattelandskeuken. Vooral niet omdat traditionele voedingsgewoonten dreigen te verdwijnen. In Bij de haard verschijnen tijdens de jaren 1950 artikels die het verbruik van klassieke producten als aardappelen en spek promoten. De editie 1950 van Ons Kookboek neemt drie extra stamppotten op. Maar tevergeefs, de modernisering van de plattelandskeuken is ingezet. Aloude recepten als gestoofde aardappelen met ajuin, aardappelen in bouillon en hutsepot met overschot van soepvlees verdwijnen uit het kookboek.

Namen bij de foto's van Lourdes 1951/1952/1953  Klik hier.


De MOTION3D-reeks over Hulst wordt voordurend bijgewerkt.

Een volgende show zal gaan over 1953...


Voor verdere informatie zie hierboven in pagina contact. 

klik op deze foto voor pagina CONTACT.
klik op deze foto voor pagina CONTACT.